Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı

Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı

22.02.2013 26570

MAKİNE VE TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI

 

Teknolojinin gelişmesi insanın ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflemiştir.

     Makineler, insanların hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini yükselten en önemli unsurlardan biridir. Makine teknolojisi alanı endüstriyel üretimin temelidir. Makine Alanı, Dünyanın en eski temel bilim dallarının başında gelmektedir. Tekerleğin icadından günümüze gelişen tüm teknolojilerde Makinelerin izi vardır. Günümüzde Dünyada ve ülkemizde katma değeri en yüksek ürünleri makine grubu oluşturmaktadır.

    Alanda istihdam imkânları çok yüksek ve oldukça çeşitlidir. Ülkemizde bu sektördeki kalifiye çalışan ihtiyacı sürekli artmaktadır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. Ülkemiz, bulunduğu coğrafi bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hedeflemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.

 

MAKİNE VE TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI VE DALLARI

               1-) Anadolu Meslek Lisesi Programı

 

I- BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI CNC Dalında; Üniversal ve Bilgisayar kontrollü (CNC) tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişiler yetiştirilir.

 

               Bu alanı bitiren yetkin öğrencilerin üstlenebildiği görevler;

                              - Teknik resim çizmek.

                              - Temel imalat ve montaj işlemleri yapmak.

                              - Bilgisayar destekli iki ve üç boyutlu çizim yapmak.

                              - Takım yolları oluşturmak. ( Sayısal kod üretmek)

                              - CNC tezgahlarını kullanmak.

                              - İş güvenliği kurallarını bilmek ve bunlara uymak.

                              - İş organizasyonu ve planlaması yapmak.

                              - Çalıştığı makinelerin bakım ve onarımını yapmak.

 

 II- BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMLIĞI Dalında; endüstriyel üretimde imalatı yapılacak ürünlerin yapım ve komple resimlerini bilgisayar destekli çizim ortamında iki ve üç boyutlu çizen, mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapan, ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlayan, bilgisayar ile sayısal kod türetme yazılımlarını uygulayan nitelikli kişidir.

 

               Bu alanı bitiren yetkin öğrencilerin üstlenebildiği görevler;

                              - Ürünlerin parça yapım ve komple resimlerini çizmek.

                              - Mekanik sistem dizaynlarını ve hesaplamalarını yapmak.

                              - Bilgisayar ortamında iki boyutlu çizim yapmak.

                              - Ürünlerin bilgisayar ortamında üç boyutlu modelleme ve animasyonlarını oluşturmak.

                              - Bilgisayar ile sayısal kod yazılımlarını uygulamak.

                              - Ürünlerin bakım ve kullanım kataloglarını hazırlamak.

                              - Teknik resim kurallarına ve standartlara (TSE–ISO– CE vb.) uygun çalışma yapmak.

 

 

               2-) Anadolu Teknik Lise Programı:

 

I- ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Dalı; sektörde katma değeri yüksek ürünlerle marka olma potansiyeli olan ürünler oluşturmak, ürün geliştirme faaliyetlerinde bulunmak, ülkemizin dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artırmak, bu doğrultuda uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun yeni ürünler ortaya çıkarmak ve geliştirmek üzere bir eğitim çerçevesine sahiptir.

 

               Bu dalı bitiren öğrenciler;  Endüstriyel ürün tasarımcısının (4. Seviye) sahip olduğu teknik resim çizme, maket ve prototip yapma, endüstriyel ürün geliştirme sürecine destek verme yeterlikleri ve temel tasarım, imalat ve ergonomi bilgi ve becerilerine sahip olarak mezün olurlar.

 

               GİRİŞ KOŞULLARI: LGS Sınav puanı ve tercihi ile ilk 20 öğrenci alınmaktadır.

 

               İSTİHDAM ALANLARI: Tasarım teknolojileri alanından mezun olan öğrenciler, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1. Endüstriyel tasarım danışmanlık firmalarında 2. Firmaların ürün tasarımı ve geliştirme birimlerinde 3. İmalat sanayine modelleme, prototip yapımı ve bilgisayar destekli çizim hizmeti veren firmalarda çalışabilirler.

 

               BELGELENDİRME: 1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir. 2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir. 3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir. 4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

 

               EĞİTİM SÜRESİ: 1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. 2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, tasarım teknolojisi alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.