MESLEK SAHİBİ OLMANIN ÖNEMİ

09.11.2023 95

Meslek Sahibi Olmanın Önemi

 

“Sevdiğiniz bir işi meslek edinirseniz, hayatta bir gün dahi olsa işte çalışmış olmazsınız. Ben hayatta bir gün dahi işte çalışmadım. Çalışmalarımın tümü sadece keyif ve mutluluktan ibaretti. (Edison)”

 

Lise dönemi, öğrencinin geleceğini inşa etmeye başladığı en önemli evrelerden biridir. Öğrenci bölümünü, mesleğini lise döneminde seçmeye başlar. Öğrencilerin bir kısmı meslek edinme sürecinde üniversite eğitimi almayı planlar. Bir kısmı ise üniversite eğitimi almadan direkt olarak iş sahasına yönelmeyi planlar. Meslek sahibi olmanın temelinde yer alan amaçlar ise kişisel gelişim elde etmek, bireysel kimliğe sahip olmak, toplumsal statü elde etmek, para kazanmak, mutlu ve başarılı bir yaşam sürdürmek, istendik sosyal ilişkilere sahip olmaktır.

Meslek edinme sürecinde göz ardı edilmemesi gereken en önemli nokta: yapılan planlamaların, atılacak adımların ve verilecek kararların bir ömür boyu hayatı, ilişkileri, ekonomik durumu, ruh halini, psikolojik sağlamlığı, çevreyi etkileyecek oluşudur. Yaşamın yaklaşık 30-40 yılı, seçilen meslekle şekillenmektedir. Meslek kişiye bir yaşam tarzı oluşturmaktadır. Bu sebeple, hayatınızdaki mutluluk düzeyini doğrudan etkilemektedir. Doğru verilen karar, mutlu bir yaşam demektir.

Meslek seçimini doğru bir şekilde yapabilmek için mesleğin gerektirdiği niteliklerin ve bireysel özelliklerin bilinmesi  gerekmektedir. Bireyler; kişiliklerine, yeteneklerine, ilgilerine, değerlerine uygun meslekleri seçmeye özen göstermelidir. Mesleğin özellikleri ile kişinin özelliklerinin uyum sağlaması önemlidir. Bu uyum sağlandığında, kişi daha mutlu bir yaşam sürdürmektedir. Kişi değerleriyle, kişiliğiyle, yetenekleriyle uyum göstermeyen bir meslek seçtiğinde mutsuzluk yaşayacaktır.

Lise öğrencisi, içinde bulunduğu yaş dönemi gereği çalkantılı bir ruh hali yaşamaktadır. Bu sebeple de sağlıklı bir mesleki seçim yapmakta güçlük yaşamaktadır. İlgileri sık değişmekte ve belirsizlik duygusundan doğan kaygı gözlenmektedir. Okul rehberlik servisi tarafından; mesleki kararsızlık, hedef belirleme, kişisel farkındalık, meslekler hakkında bilgi edinme gibi konularda mesleki danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunulmaktadır. Yapılan araştırmalarda, mesleki rehberlik çalışmalarına katılmış öğrencilerin daha tutarlı mesleki seçimler yaptıkları görülmüştür. Meslek seçim sürecinizde destek almak isterseniz rehberlik servisi ile iletişime geçebilirsiniz.